
Selvbruner
Shop nu
Mange tror, at solcreme bare er solcreme. Man skal være opmærksom på, at der faktisk er stor forskel på solcremer. Der er forskel på, hvor godt de beskytter huden mod solen, hvor godt de sidder på huden, hvis man sveder eller bader og sidst om de fx indeholder allergifremkaldende eller miljøskadelige stoffer.
Disse 3 ting bør du være opmærksom på, når du vælger solcreme
Valg af solcreme bør som minimum afhænge af, hvilken tid på året og dagen den skal bruges, hvor henne i verdenen den skal bruges og hvem der skal bruge solcremen. Man bør vælge solcreme ud for følgende 3 primære faktorer:
1. Din hudtype:
Ens hudtype har stor indflydelse på, hvor høj faktor solcreme, som man bør vælge. Desto lysere ens hud er, desto højere faktor solcreme, anbefales det at bruge.
2. UV-indeks:
Det er vigtigt at holde øje med, hvor højt er UV-indekset den dag, hvor du skal være i solen. UV-indekset er et udtryk for, hvor kraftig solen er på den pågældende dag. Desto højere UV-indekset er, desto stærkere er solen den dag, og desto højere faktor solcreme anbefales det at bruge for at beskytte huden tilstrækkeligt mod solens skadelige stråler.
Som tommelfingerregel anbefaler Kræftens Bekæmpelse, at man i Danmark mindst bruger en faktor 15 og mindst en faktor 30, når man fx rejser til lande tæt på ækvator, hvor UV-indekset generelt set vil være højere end vi er vant til i Danmark.
Som nævnt ovenfor, så afhænger den anbefalede faktor af solcreme også, hvilken hudtype man har. Desto lysere hud, desto højere faktor af solcreme anbefales.
3. Aktivitetsniveau:
Hvis solcremen skal bruges under fysisk aktivitet eller ude i vandet, så er det en god idé at vælge en solcreme, der er vandafvisende. Hvis du ikke har en vandafvisende solcreme, vil du skulle smøre solcreme på oftere, hvis du sveder eller går i vandet.
Vandafvisende solcremer – hvad skal man være opmærksom på?
Det er en god idé at bruge en vandafvisende solcreme, hvis man skal dyrke sport eller ud og bade. Det skyldes at vandet fjerner solcremen helt eller delvist, hvilket gør at man ofte skal huske at smøre et nyt lag på, hvis man sveder meget ved fx hårdt fysisk arbejde eller, når man dyrker sport.
Det man særligt skal være opmærksom på, er forskellen mellem vandfaste og vandafvisende solcremer. En vandfast solcreme (på engelsk “very water resistant”) vil typisk tillade, at man fx bader i ca. 1 time og 20 minutter uden, at den bliver vasket af.
Vi anbefaler serien af Active Chill solcreme fra Australian Gold. Serien af solcremer fra Australian Gold – Active Chill – alle er vand- og svedabsorberende. Serien Active Chill fra Australian Gold indeholder også bl.a. menthol, som har en forfriskende og kølende effekt, som også hjælper med at neutralisere dårlig lugt – altså perfekte i kombination med sportsaktiviteter ude i solen – eller hårdt fysisk arbejde ude i solen.
Hvis man blot skal dyrke lettere aktiviteter ude i solen eller kun sjældent går ud i vandet, så kan man også overveje de almindelige solcremer fra Australian Gold – de er nemlig alle vandafvisende – dog ikke lige så vandafvisende som Active Chill, som er særligt beregnet til bade- og sportsaktiviteter i længere tid.
Hvis man vil have en solcreme, der er vegansk og med eksotiske ingredienser, der forkæler huden – men som ikke indeholder miljøskadelige ingredienser, så kan man med fordel kigge efter Australian Golds Botanical-serie af solcremer.
Undgå kemikalier, der er mistænkes for at være hormonforstyrrende
Nogle solcremer indeholder solfiltre, som er baseret på kemikalier der mistænkes for at være hormonforstyrrende. Det betyder, at de potentielt set kan forstyrre den naturlige hormonbalance i kroppen.
Jf. en gennemgang fra Forbrugerrådet Tænk i 2019, viste det sig at 13 af de 47 mest solgte solcremer indeholder kemikalier, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende.
Når man handler kan man bl.a. kigge på ingredienslisten og se, om solcremen indeholder en af de 41 stoffer, som mistænkes for at være hormonforstyrrende. Se listen: 41 hormonforstyrrende stoffer i personlig pleje - Forbrugerrådet Tænk.
Alle solcremerne fra Australian Gold er fri for parabener og phtalater. Botanical-serien er også fri for parfume og alkohol. Den er god til folk med sensitiv hud.
Miljøvenlig solcreme: Undgå miljøskadelig kemi i solcreme og pas på koralrevet
Det er vigtigt at vælge en solcreme, der ikke blot beskytter mod solens stråler, men man skal også huske at kigge efter solcreme, der ikke indeholder miljøskadelig kemi. Problemet er at visse solfiltre er kendte for at skade verdens koralrev.
Når man går i vandet på stranden for at bade, bliver en del af solcremen vasket af og ender dermed i vandet og kan på den måde skade koralrev. De miljøskadelige kemikalier er med til at blege koralrevet.
– Ethylhexyl methoxycinnamate eller octinoxate Benzophenone-3 eller oxybenzone
På trods det længe har været vidst, at ovenstående kemikalier er skadelige over for miljøet, så er ovenstående solfiltre alligevel tilladte i plejeprodukter i EU som fx solcreme. Derfor er det vigtigt selv at være opmærksom på ingredienslisten.
Hvilken solcreme er bedst til børn?
Udsættelse for solens stråler i længere perioder er skadelig for huden. Jo flere solskoldninger et barns hud udsættes for, desto større vil chancen for at udvikle hudkræft eller modermærkekræft som voksen.
Et barn kan i princippet bruge samme solcreme som de voksne. Man skal dog være opmærksom på muligt allergifremkaldende stoffer og hormonforstyrrende stoffer.
Kig altid på ingredienslisten på solcremerne – og undgå særligt solcremer med UV-filteret 4-MBC.
Hvilken faktor solcreme bør man vælge til børn?
Ifølge Kræftens Bekæmpelse og Sundhedsstyrelsen anbefales det at smøre barnets nøgne hud ind i solcreme, når UV-indekset er over 3.
Normalt plejer en faktor 15 at være fin til den danske sommer, men jo lysere barnets hud er, desto kraftigere faktor anbefales det. Herudover skal man også tage højde for, at UV-indekset kan svinge dag for dag. Desto højere UV-indekset er, desto højere solfaktor anbefales det.
Hvis I er på ferie sydpå, så anbefales det mindst at bruge faktor 30. Herudover anbefales det ligesom til voksne, at man holder sig uden for solen, når den er stærkest mellem kl. 12 og kl. 15.
Generelt er det bedst at opholde sig i skyggen så længe som muligt, brug kasket eller helst solhat – særligt når solen er stærkest. Selvom man opholder sig i skyggen er det en god idé, at smøre solcreme på udsatte områder, da man stadigvæk kan få stråling fra genskær fra havet/vandet ved poolen – altså generelt reflekterende overflader.